24 Feb 2014

Uvod i vrste piva



Pozdrav svim čitaocima i ljubiteljima piva!

Kao što piše u opisu bloga, a i samo ime mu kaže, u ovom blogu će se pisati o pivu. Iako je pivo u Srbiji jako popularno piće, mali broj ljudi kod nas se zapravo dobro razume u pivo, a najverovatnije ne zna ni koji je tip njegovo omiljeno pivo! Zato sam ja rešio da napravim blog u kojem će svako ko voli pivo moći da sazna sve što treba da zna o istom, a i više!

Putujući nekim od zemalja Evrope, imao sam prilike da kao veliki ljubitelj piva isprobam razne poznate, a i neke malo manje poznate brendove piva. Pokašaću da vam prenesem svoje utiske, da obavljam razna dosadna istraživanja o pivu koja vas mrzi, da posećujem mesta u kojima se služi pivo - od onih skupljih i poznatih, pa sve do propalih birtija - da vi ne biste morali! I naravno, da isprobam sva moguća piva koja se mogu naći kod nas- na ovaj ili onaj način!
Ako putujete u inostranstvo na odmor ili nekom drugom prilikom, ovde ćete pronaći informacije- koje pivo gde treba probati!

I zato hajde sada da počnemo sa ovim blogom i nekim uvodom u celu ovu priču. Hteo sam za početak da se samo upoznamo sa svim vrstama piva, a detaljnije o svakoj vrsti i o tome kako se uopšte pravi pivo i od čega- u nekom narednom blogu.

Pošto je veoma komplikovano, a i glupo, da sve te nazive piva prevodim na srpski, ja ću ih ostavljati u izvornom obliku ili na Engleskom.

Prva i osnovna podela piva je po tome kakav tip kvasca se koristi:
-ALE      - ako kvasac fermentiše na površini, odnosno nešto što zovu kvasac sa gornjim vrenjem
-LAGER - kvasac fermentiše na dnu - kvasac sa donjim vrenjem

Većina piva na našem tržistu su lager-i i to "pale lager". Naime, kao sto ćete moći da vidite i na narednim slikama, lageri se dele na:
  • Bock
  • Dunken
  • Marzen
  • Pale lager
  • Schwarzbie
  • Vienna
  • Kellerbier



 a ALE na:


  • Barley wine
  • Belgian ale
  • Brown ale
  • Dark ale
  • Kolsch
  • Mild
  • Pale ale
  • Wheat beer
  • Old ale





I to bi bio neki skromni početak. O svemu ovome mnogo opširnije u narednim danima.
Bilo kakva pitanja ili želje mozete ostaviti u komentarima.
Do narednog puta, pozdrav i ŽIVELI!!

No comments:

Post a Comment