Dobrodošli!
Danas ćemo započeti priču o "ALE" pivu, pivu koje nije toliko uobičajeno na našim prostorima. O "Ale" pivima smo već nešto rekli, ali sada ćemo videti kako zapravo izgleda svaki od tipova ale piva i koju su mu osnovne karakteristike.
Počnimo sa Barley wine.
Barley wine, ili u slobodnom prevodu na srpski - Ječmeno vino, je vrsta piva sa verovatno najmanjom sličnošću sa pivom koje inače pijemo. Ime je dobilo zbog visokog procenta alkohola koje sadrži, čak od 8% do 12% alkohola, što je slično sadržaju alkohola u vinu. Ja sam imao prilike da pijem ovakvo pivo, zapravo englesku varijantu, i mogu vam reći da skoro nema veze sa "običnim" pivom. Veoma je sladunjavo, čak preslatko možda, a viši nivo alkohola je osetan u ukusu samog piva. Ovo pivo je jako ukusno, medjutim ne možete ga piti na način na koji pijete obično pivo - retko se pije iz krigli i naravno znatno manje. Engleski barley wine je potpuno crne boje, dok je američka varijanta nešto svetlija, sadrži više hmelja pa je samim tim i gorča, što verovatno čini ovo pivo pitkijim.
Američki i engleski tip barley wine
Pale ale
Pale ale i bitter ale su danas praktično sinonimi. Izraz pale ale (bledo ale pivo) danas možda nije u potpunosti adekvatan, a nastao jer jer su prve vrste ovog piva bile blede pa se taj izraz očuvao i do danas. Boja ovog piva se kreće od zlatno prozračne pa sve do mutne boje ćilibara. Usled vrsti i količine hmelja koje se koriste, ukus ovog piva je često gorak. Neki "Belgain blonde" piva svrstavaju u pale ale, dok ih drugi svrstavaju medju Belgian ale. Pio sam takvo pivo i ono je blago sladunjavo, nije mnogo gorko i mutno je boje ćilibara i kao da je malo gušće od običnog piva. Sa druge strane "Indian pale ale" je veoma gorko. Svetlije je boje i veoma je pitko, gorak ukus se oseća tek par sekundi nakon što otpijete gutljaj (nešto slično ukusu koji ostaje nakon soka od grejpa, ako je bilo ko ko čita ovo ikada uopšte pio ili jeo grejp). Indian pale ale (IPA) uopšte nije nastalo u Indiji, već u Engleskoj. Kao što znamo, Englezi su kolonizovali Indiju i tamo su svojim ljudima slali mnoge proizvode, pa izmedju ostalog i pivo. Medjutim, to pivo im se često kvarilo pa su morali da dodaju veće količine hmelja u pivo, a već smo rekli da hmelj igra ulogu u konzerviranju piva i da pivu daje gorčinu. I tako je nastalo Indian pale ale. Zanimljivo je da je ranije za prženje odnosno sušenje slada korišćen ugalj u pripremi pale ale piva što je bio glavni razlog svetlije boje ovog piva.
India pale ale - IPA
Wheat beer
Najbitnija karakteristika "wheat beer"-a je to sto se pored ječma koristi i pšenica, a neke pivare čak koriste i isključivo pšenicu. Zamućenost pšeničnog piva potiče od proteina pšenice i kvasca koji često preostane suspendovan(čestice ostaju u rastvoru ali nisu u potpunosti rastvorene). Ovo pivo je relativno rasprostranjeno kod nas. Najčešće se naziva mutnim pivom, ali treba da pomenuti da takodje postoji i tamno mutno pivo, ili kako ga Nemci nazivaju "Dunkelweizen". Dva najpoznatija brenda ovog piva su Paulaner i Erdinger i barem u Beogradu se mogu naći na više lokacija u gradu. Svako ko je pio ovo pivo se mogao upoznati sa izuzetnom pitkošću ali i kvalitetom, koji prevazilazi većinu piva domaće proizvodnje. Tamno mutno pivo je nešto snažnijeg ukusa od običnog mutnog, ali je takodje veoma pitko.
Najbitnija karakteristika "wheat beer"-a je to sto se pored ječma koristi i pšenica, a neke pivare čak koriste i isključivo pšenicu. Zamućenost pšeničnog piva potiče od proteina pšenice i kvasca koji često preostane suspendovan(čestice ostaju u rastvoru ali nisu u potpunosti rastvorene). Ovo pivo je relativno rasprostranjeno kod nas. Najčešće se naziva mutnim pivom, ali treba da pomenuti da takodje postoji i tamno mutno pivo, ili kako ga Nemci nazivaju "Dunkelweizen". Dva najpoznatija brenda ovog piva su Paulaner i Erdinger i barem u Beogradu se mogu naći na više lokacija u gradu. Svako ko je pio ovo pivo se mogao upoznati sa izuzetnom pitkošću ali i kvalitetom, koji prevazilazi većinu piva domaće proizvodnje. Tamno mutno pivo je nešto snažnijeg ukusa od običnog mutnog, ali je takodje veoma pitko.
Tamno i svetlo pšenično pivo
To bi bilo sve za danas, uskoro očekujte nastavak... ... Živeli!
No comments:
Post a Comment