1 Mar 2014

Karakteristike "ALE" piva - nastavak


Pozdrav!

Danas nastavljamo priču koju smo započeli prošlog puta, a to je ALE PIVO. Pošto zaista nema potrebe da dužimo priču, nastavimo gde smo stali.
Brown ale
Brown ale piva mogu biti boje jako crne čokolade, braon boje, ili ponekad tamno ćilibarne boje. Karakteristično za piva ove vrste jeste da se u njihovom pravljenju koristi braon slad, medjutim odnos sastojaka u ovom pivu može varirati, pa tako ovo pivo može biti slatko sa malo alkohola, srednjeg nivoa alkohola i gorčine, ili čak vrste koja sadrži dosta slada ali i dosta hmelja kao što je "Sierra Nevada brown ale". (Sierra Nevada je jedna od većih kompanije koje proizvode pivo u SAD).

Brown ale


Mild ale
Najbitnija karakteristika mild ale piva je verovatno to što ne sadrže velike količine hmelja. To je razlog relativno blagog ukusa ovog piva. Ovo pivo najčešće sadrži mali procenat alkohola (malo iznad 3%), međutim nekoliko kompanija proizvodi piva ove vrste i sa većim procentom alkohola. Mild ale se može praviti od različitih vrsta slada, pa samim tim i boja ovog piva varira.


Kolsch (Kölsch)
Ovo pivo je na neku ruku nemački odgovor na engleski pale ale. Ovo veoma svetlo pivo zlatne boje se proizvodi u Kelnu, a ima voćkast ukus (fruity) koji mu daje posebna vrsta kvasca koja se koristi za pravljenje ovog piva. Karakterisično u pripremanju ovog piva je to što se fermentacija vrši na niskim temperaturama, nakon čega se pivo ostavlja da sazreva na temperaturama samo malo višim od 0 stepeni Celzijusa. Iako je Kolsch tip ale piva, u popriličnoj meri podseća na Lager Pilsner piva koja srećemo kod nas. Usled svoje pitkosti, relativno niskog procenta alkohola i blage gorčine, ovo pivo se najčešće preporičuje u toplim letnjim danima i veoma je osvežavajuće.

Kolsch - jako prozirno i svetlo pivo


Po različitim strčnjacima postoje i različite podele piva. Ovo bi bile neke osnovne vrste ale piva, ali naravno da postoji još tipova, a mnoge vrste i nastajusvakodnevno što i nije čudno ako uzmemo u obzir koliko ljudi u svetu se bavi pravljenjem piva. Neke od tipova piva koje sam izostavio mogu veoma podsećati na bilo koji od opisanih tipova i razlike su zaista u nijansama, medjutim ako bilo ko ima neko pitanje vezano neki tip piva, bilo da sam ja naveo to pivo u tekstu ili ne, može slobodno ostaviti svoje pitanje u komentarima!
Ovime se završava naš kratak pregled ale piva. Nadam se da će vam ovo pomoći da se odlučite za pivo koje vama odgovara u slučaju da se nadjete negde gde postoji veliki izbor, ili da makar umete da prepoznate pivo koje vam donesu, ukoliko je ale tipa. Za sada!
Očekujte uskoro nove zanimljive teme vezane za pivo, a do tada...              ... Živeli!!

No comments:

Post a Comment