10 Mar 2014

Zašto je pivo zdravo?


Dobrodošli

Nakon nekoliko ozbiljnijih tekstova, dolazi red da se malo razonodimo. Od više ljudi ste možda čuli da ne samo pivo, već i neka druga alkoholna pića mogu imati povoljan uticaj na zdravlje čoveka i to najčešće baš od onih koji ista konzumiraju. Međutim pošto isti ti vrlo često imaju višak kilograma, kondiciju čoveka od 80 godina sa 2 "bypass"-a, potrebu da kupuju "Cialis" i mnoge druge zdravstvene probleme, to nas navodi da tu tvrdnju dovedemo u pitanje. 
Ali tu sam ja da vam razbijem sve tabue i nedoumice i kažem vam - DA! Pivo jeste zdravo i možda ima najviše povoljnih uticaja na zdravlje od svih alkoholnih pića (pivo ili vino mrtva trka), međutim, kao i za sve drugo u životu, ključ je u umerenosti. Koje sve efekte na naš organizam ima pivo i zašto pročitajte u nastavku.


Prva supstanca koja nam se logično nameće jeste alkohol, odnosno etanol. Iako svi znamo da prekomerno konzumiranje alkohola može prouzrokovati mnoge zdravstvene tegobe, konzumiranje alkohol u umerenim količinama ima drugačiji uticaj. Naime istraživanja su potvrdila (i pritom mislim na prava, ozbiljna klinička ispitivanja, a ne ona ispitivanja tipa: "ako pijete vodu levom rukom umesto desnom, šanse da dobijete moždani udar se smanjuju 17,42224% ") da umerena konzumacija alkohola utiče na snižavanje LDL-a takozvanog "lošeg holesterola" i na povećanje HDL-a, odnosno "dobrog holesterola". Ovo uslovljava veoma povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem.

Pivo poseduje diuretska svojstva (zbog toga je otvaranje pivnice bez wc-a loša ideja) i to ga čini jako dobrim preventivnim sredstvom protiv nastajanja kamena u bubregu. Zapravo pivo bi bilo jedna od najlekovitih stvari za vaše bubrege da nema jednog problema - pivo se pije hladno, a to baš ne pogoduje bubrezima.

Ako ste poslednjih godina čitali nutricionističke tekstove, mogli ste videti da se veliki akcenat stavlja na biljna vlakna, a verovali ili ne, ima ih i u pivu. Pivo sadrži beta-glukan koji se još naziva i  Barley Beta-Glucan (Barley - ječam). Beta-glukani se koriste za snižavanje nivoa holesterola, kod dijabetesa, za podizanje imunog sistema, a koristi se čak i u lečenju nekih kancera mada su tu u pitanju naravno mnogo veće količine beta-glukana, toliko piva čak ni ja verovatno ne mogu da popijem :)

Vitamin B. Verovatno ste čuli da pivo sadrži neke vitamine iz ove grupe i to: niacin (B3), riboflavin(B2), pantotensku kiselinu(B5), B6 i B12. B3 takođe ima uticaja na povišenje nivoa HDL-a, B2 ima ulugu u metabolizmu kao strukturni deo kofatkora FAD i pruža nam energetsku stabilnost. Pantotenska kiselina ima zaista brojne uloge u organizmu, a koristi se za snižavanje stresa, ubrzan sportski oporavak i kao imuno aktivator.
B6 ima povoljan uticaj na produkciju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). 
B12 je veoma bitan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i takođe nam pruža energetsku stabilnost. Osobe sa nedostatkom ovog enzima često osećaju slabost i manjak energije.


Pivo je snažan antioksidans. Ovo svojstvo pivo poseduje jer sadrži flavonoide od kojih je u pivu najznačajniji xanthohumol. Xanthohumol se u pivu nalazi u obliku u kojem je visoko potentan antioksidans. Sadržaj ovih jedinjenja pivu daje gotovo istu antioksidativnu moć kakvu poseduje vino.
Silicijum koji je takođe sadržan u pivu jača kosti. Postoje mnoge implikacije da pivo može umanjiti rizik od Alchajmera, a antikoagulativne sposobnosti i povoljan uticaj na krvi pritisak su samo još neki od povoljnih uticaja koje pivo ima na kardiovaskularni sistem.

Na žalost nekih od nas, svi ovi efekti padaju u senku pred negativnim posledicama prekomerne konzumacije ovog divnog pića. Jedna flaša od "nula pet" dnevno bi bila idealna doza piva ako vodimo računa o našem zdravlju. 
Nakon ovog teksta ne dozvolite više nikome da vam puni glavu time kako pivo ne valja! Natrljajte mu na nos sve ove činjenice dok uzimate gutljaj hladnog piva, koji će nadam se posle ovoga biti još slađi.. .. ako je to uopšte moguće!                                                                         ...Živeli!!!

No comments:

Post a Comment